Powerpack nv investeerde de afgelopen jaren in de ontwikkeling van bio composteerbare grondstoffen. De Covid-19 pandemie heeft duidelijk gemaakt dat de internationale handelstromen onder druk komen te staan en dat méér lokale productie onze onafhankelijkheid van derden-landen/producenten kan versterken. Lokale productie betekent ook dat we lange en milieu onvriendelijke transportlijnen kunnen vermijden. Wereldwijd zet men in op de vergroening van de economie waardoor de kunststofsector zwaar onder vuur komt te liggen. Regelgeving dwingt ons versneld in te zetten op het gebruik van gerecycleerde materialen en/of hernieuwbare, composteerbare grondstoffen. Deze transitie kost geld en de uitdaging is om onze bedrijven competitief te houden! In dit kader lanceert Powerpak nv haar F.A.S.T-programma: Facilitate Access to Sustainable Technology. We stellen u in staat om zelf kostenefficiënt uw eigen bio-composteerbare grondstoffen “lokaal” te produceren en zo uw rendabiliteit en marktaandeel gevoelig te verhogen. Download hier onze brochure:
Ecolene werd door TÜV Oostenrijk gecertificeerd:
Powerpack LLC is een joint venture met als aandeelhouders Powerpack nv (B) en Scampa (KS) en bevindt zich in het Business park "Drenas" | 13050 Korrotice, Kosovo, op 15 minuten van de internationale luchthaven van Prestina.
Er werd een volledig nieuwe productiefaciliteit gebouwd. Zo’n 25 nieuwe medewerkers gaan er vanaf medio september 2019 aan de slag. De initiëel geïnstalleerde capaciteit bedraagt ca. 2.000 ton op jaarbasis.
Powerpack LLC zal zich voornamelijk focussen op de EU-markt. Tot het productgamma behoren ondermeer allerhande types van afvalzakken op rol (bodemnaad, trekband en wave top). Deze kunnen zowel onbedrukt als bedrukt worden aangeboden.
Uw prijsaanvragen kan u rechtstreeks sturen naar info@powerpack-kos.com
Op 22 maart 2019 keurde de Vlaamse Regering definitief een wijziging van het Vlarema goed, het zogeheten “Vlarema 7”.
Het Vlarema is het uitvoeringsbesluit van het Materialendecreet.
Voor Powerpack heeft de nieuwe VLAREMA ook gevolgen. Zo moeten we bij de productie van onze afvalzakken ten behoeve van onder meer de lokale besturen, maar ook bestemd voor de retailers, rekening houden met het feit dat er vanaf 1 januari 2021 een verbod op het gebruik van kunststof afvalzakken komt, die niet worden geproduceerd op basis van gerecycleerde kunststoffen. Het Vlarema bepaalt daarbovenop minimale gehaltes aan gerecycleerde kunststoffen:
80% vanaf 1 januari 2021, waarvan minstens 50% uit gerecycleerde postconsumer kunststoffen;
100% vanaf 1 januari 2025, waarvan minstens 50% uit gerecycleerde postconsumer kunststoffen.
Het verbod geldt niet voor biodegradeerbare afvalzakken bestemd voor groen- of gft-afval, (niet-) risicohoudend medisch afval, asbesthoudende materialen en bouwpuin. Het gebruik van kunststoffen afvalzakken zonder gerecycleerde kunststoffen wordt voor bestaande voorraden die aangekocht werden voor de ingangsdatum van het verbod, toegelaten tot maximaal 6 maanden na de ingang van het verbod.
Meer informatie vindt u hier.
Om te kunnen voldoen aan de wijzigende wetgeving rond het verplicht inzetten van recyclaten bij de productie van afvalzakken én om tegemoet te komen aan de eisen van het traceringsproces bij het gebruiken van recyclaten, heeft Powerpack de daad bij het woord gevoegd. Powerpack heeft een procedure bij het BQA opgestart om volop te gaan voor het behalen van het certificaat QA CER L 2. QA CER niveau 2 omvat alle eisen van niveau 1, waarbij de productcontrole door een externe goedgekeurde organisatie wordt voorgenomen. QA CER L2 is dan ook van toepassing op bedrijven die de technische specificaties van hun producten willen garanderen, zowel van het recyclaat als van het eindproduct. De producten, die onder het certificaat vallen, worden duidelijk op het certificaat omschreven.
Powerpack is er dan ook trots op om, net voor de zomervakantieperiode 2019, het certificaat voor een eerste termijn van drie jaar te hebben behaald!
Voor Powerpack wordt het daarbij een belangrijke uitdaging om samen te werken met plastic recyclers, die traceerbaarheid en kwaliteit eveneens hoog in het vaandel voeren. Daarom zullen alleen recyclaat verwerkers als grondstofleverancier worden beschouwd, die over een EUCERTPLAST-certificaat beschikken.
Zo borgt Powerpack via zijn grondstofleveranciers de kwaliteit van het gebruikte recyclaat op het vlak van het recyclaatgehalte én op het vlak van de kwaliteit van het eindproduct. Daarmee ondersteunt Powerpack volop het duurzaamheidprincipe.
Plesstics is opgezet door één van de grootste plastic producenten in Europa. Al jarenlang houden zij zich bezig met het ontwikkelen en produceren van dunner plastic om hiermee, waar mogelijk, het plasticaandeel te verkleinen.
Het is een complex en jarenlang proces, maar het heeft vandaag de dag geleid tot 40% dunnere plastic. Echter, ook zij weten dat alleen het verlagen van de dikte van plastics niet genoeg is om het wereldwijde plasticprobleem te verminderen.
En hoe goed bedoeld ook, we kunnen niet langer met losstaande initiatieven de plasticproblematiek aanpakken. Het is meer dan ooit belangrijk, dat verschillende partijen, vanuit de gehele keten, moeten gaan samenwerken.
De plasticindustrie, -leveranciers, -producenten, recyclers, universiteiten, politici, NGO’s en zelfs consumenten, die hun steentje willen bijdragen bij het aanpakken van de plasticproblematiek, worden uitgenodigd om deel uit te maken van deze bijzondere alliantie.
En u bent ook uitgenodigd!
https://www.plesstics.com